Posts Tagged ‘lepas geram’

A-Stressfull-Week Story

February 4, 2010


Ola… Like entitled above, it’s a stressfull week for me. Last weekend hubby ada kursus kat Kepala Batas for 3 days. Huh, sepanjang ketiadaan beliau, (walaupun beliau balik tido kat umah lepas kursus) aku rasa macam nak gila! Trust me! Help… A psichiatrist is in greatly needed. Tak tertanggung rasanya  perasaan tertekan aku nih. Living with an unspeakable child is really challenging. Aku perasan semenjak dua menjak nih tiap kali keluar, kalu anak aku ‘bercakap’, aku jadi malu pada orang. It’s true. It’s a shameful thing if people heard his babblings. Kalu tengok, saiz dia macam budak lain yang dah buleh cakap, tapi still babblings. God, when can he talk appropriately?

Baru 3 hari hubby kursus aku dah nak gila mengasuh anak. What la.  Last Monday, anak aku tumpahkan air time aku sibuk prepare for dinner. Time orang busy, dia pun mula la nak draws everyone’s attention. Aku tak tahu how am i suppose to act. Rasa terbakar hati. Geram yang teramat. Aku penat. Walaupun aku tak penat physically. Rasa fedap sesangat. Rasa macam nak lari tinggalkan semua nih. Bosan yang amat. Rasa nak berjemur kat Pulau Bora-Bora sorang diri. Kalau lah duit aku sebanyak itu! Last-last aku naik angin macam kena rasuk. Masuk hantu ke apa aku pun tak perasan. Mula-mula nak ignore aje air mata kucing yang tumpah bergenang atas lantai tuh. Pastu si anak ni pulak naik seronok main air sampai basah seluar. How I hate seeing my son getting dirty and wet! Terus aku ambik water scraper tuh. Aku hempas-hempas buat keje macam mengamuk. Tak tahu nak marahkan sape. Hubby penat balik keje, dia malas la nak pedulikan anak. Aku paham tu. Tapi ahh.. Aku pun penat jugak berhadapan dengan dia sepanjang hari dengan macam-macam pe’el perangai. Cubalah duduk 24 jam selama few days dengan seorang budak kecik. I bet he never been left with our son even for only 12 hours! He doesn’t know how I’ve been tortured bit by bit daily. Aku naik minyak hari tu. Nak marah kat hubby tak buleh. Sebab dia penat balik keje. Nak marah kat anak, lagi la tak buleh. Buang karan je membebel, dia bukannya faham. Arghhhhh!!!!! Rasa diri sangat fedap! I need a day with SPA session!

Lepas aku lepas perasaan tadi, hubby pulak membebel. Thankfully, I didn’t hear it properly sebab time tu aku kat sink tengah basuh pinggan. Mana  dengar dia cakap apa. Tapi dari tone intonasi tuh macam menyuarakan tak puas hati sebab kononnya aku sorang je yang penat. Agaknya la! Ah, lantak la. Aku kena lepas jugak sekali-sekala. Kalu tak, mampus aku meletup sorang-sorang. Aku nih, mana ada tempat nak luah perasaan. Kalu aku curah kat blog, dia marah. Kata aku dok canang hal rumahtangga kat orang. But how? Aku nih nak bergaul pun payah dengan adanya budak sorang nih. Rimas tau! I don’t have friends that can bring me out to do some girl’s things with. I missed going out with my lady friends. I missed all the private times to be alone. I don’t have them now. 24hours asyik ngadap anak dengan laki aje. Fedap jugak. Teringin jugak nak cari keje. Tapi fikir-fikir balik, kalu aku keje pun, aku jugak yang ‘rugi’. Keje makin bertambah baik di rumah mahupun kat ofis. Balik umah, keje umah pulak aku kena buat. Hubby? I doubt that he’s going to be helpful enough. Sekarang ni pun asyik ambik kesempatan terhadap aku si penunggu rumah ni aje. Kalu tengok family history dia, memang tak merasa la aku nakkan seorang hubby yang very helpful at home. Period.

Dalam dok berpanas-panas hati tuh, anak tido awal. Jadi tak tau nak cakap apa dengan dia. Aku senyap je la. Lagipun I’m still hurt at heart. Sakit ati yang tak tahu sebenarnya kat sape. Dalam dok sakit-sakit ati tuh, tetiba hubby datang kat aku hulur tangan bersalam seraya berkata,” I nak mintak maaf kat you kalau I buat you sakit hati.” Huh?! Aku terpinga-pinga for seconds. Terus hati jadi cair. Rasa macam tak percaya apa yang baru berlaku. Macam babak dalam drama korea yang aku dok follow skang ni. Terus aku peluk dia, mintak maaf dan cium tangan dia. Tu lah. Hati perempuan. Nak marah berapi-api pun sekali laki kasi ayat power terus cair meleleh!

I don’t know why… But I’m curious. Semenjak balik dari kursus aritu hubby is a bit strange. Balik penat-penat pun lepas makan nasik, pinggan dia basuh sendiri. Dah lama dah dia tak basuh pinggan sendiri. Maghrib dia mandikan anak. Buat susu anak. Taruk ubat anak. Hurrrmmm… Banyak kali gak aku terfikir dia berbini lain. Tapi sikitpun aku tak marah. Aku rasa aku redha kot kalu betul dia berbini lain. At this point, rasa nak suruh dia berbini lain je. Malas nak melayan. Haha. Gila ke apa. Cakap buleh la sebab benda tak jadi lagi. Sekali jadi betul-betul, keluar air mata darah pun tak guna. Dalam citer Sorry I love You yang tengah aku follow skang ni, ada cakap, we never realized it untill we lost it. Yup, it’s true I guess. Banyak kali jugak aku terfikir pasal bermadu nih. Entah… Harapnya tuh takde la. Tapi lelaki nih kita takleh nak baca hati dia. Makin tua makin dia tak cukup kasih sayang. Suka hati la. Malas nak pikir. Kalu dah tertulis takdir hidup aku kena bermadu, aku kena hadapi jugak. Kalu tak tahan, aku undur diri aje. Ah… Bulla, bulla.. Sincha bulla.

The end.